De Komma van Kortgene: Kortgene is een kunstwerk rijker

Op vrijdag 15 november is bij de begraafplaats van Kortgene een nieuw kunstwerk geplaatst. Het dorp Kortgene is hiermee een kunstwerk én een stuk geschiedenis rijker.


De Komma van Kortgene, een kunstwerk met een verhaal. En dat verhaal is nu zichtbaar. Vrijdag 15 november jongstleden is het onthuld in het bijzijn van de kunstenares, de geoloog die het stuk steen beschikbaar stelde, wethouder van cultuur Yvonne Maas en kinderburgemeester Valentijn.

Het kunstwerk

Het kunstwerk is geïnspireerd op het oudste stukje van Nederland en op het komen en gaan van tijden en neemt je mee terug in de tijd. Het bestaat uit verschillende lagen, die allemaal symbool staan voor een stukje uit onze geologische tijdslijn. Alle lagen bij elkaar vormen één geheel dat oogt als een mandala. 

In Kortgene gaat de geologische tijdslijn terug tot 420 miljoen jaar geleden. In 1982 is in Kortgene een bijna 2000 meter diep gat geboord. In 2021 stelde Sander Houben, namens TNO - Geologische Dienst Nederland, vast dat een gesteentemonster daaruit het oudste van Nederland is. Deze historische vondst is in het midden van het kunstwerk geplaatst.

Informatiebord

Op het informatiebord dat in de stijl van de mandala is opgemaakt staat het verhaal van De Komma van Kortgene. Via de QR-code kom je op de website van de gemeente, waar het filmpje van Bianca te zien is waar ze vertelt over haar kunstwerk , de geschiedenis en de geologische herkomst van het oudste stuk steen. Luister naar het verhaal: De Komma van Kortgene | Gemeente Noord-Beveland

Kunst in de openbare ruimte

In het voorjaar plaatste de gemeente een oproep voor een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte. Hierin werden lokale kunstenaars opgeroepen hun creativiteit te laten vloeien en op basis van de Zeeuwse Erfgoedlijnen van Zeeuwse Ankers ontwerpen te maken voor een kunstwerk aan de Hoofdstraat in Kortgene. Met uiteindelijk de Komma van Kortgene als winnend kunstwerk.

Bianca van Duyn geeft uitleg bij haar kunstwerk
Bianca van Duyn geeft uitleg bij haar kunstwerk

Opening van het kunstwerk