HartslagNu
De gemeente Noord-Beveland is aangesloten bij HartslagNu (voorheen Hartveilig Wonen). Samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven is een dekkend netwerk gerealiseerd van reanimatievrijwilligers en automatische externe defibrillators (AED’s). Hiermee kunnen we bij een persoon met hartproblemen de tijd totdat professionele medische hulp ter plaatse is, zo optimaal mogelijk overbruggen.
Hoe werkt HartslagNu?
Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Waar vind ik de AED?
In alle kernen zijn AED’s geplaatst in een herkenbare groene kast. De AED’s die door de gemeente zijn geplaatst zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week inzetbaar. Standaard is de AED kast op slot om diefstal te voorkomen. Bij een reanimatiemelding, kan de meldkamer van de ambulancedienst de toegang tot de AED op afstand organiseren. Het is dus ook hierom belangrijk om bij een hartstilstand direct 112 te bellen.
Kunt u reanimeren? Word dan burgerhulpverlener!
Iedereen die 18 jaar of ouder is en in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining heeft gevolgd kan zich als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu.
Er zijn al tientallen inwoners aangemeld als burgerhulpverlener, verdeeld over alle kernen van ons eiland. Kunt u reanimeren, maar bent u nog niet aangemeld als burgerhulpverlener? Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Zo wordt de dekking nog beter! Ga naar www.hartslagnu.nl of download de app op uw smartphone.
Nog niet in het bezit van een reanimatiecertificaat?
Wilt u leren reanimeren maar kunt u dit nog niet? En heeft u geen mogelijkheid om via uw werk of vereniging uw reanimatiediploma te halen? Word dan lid van een EHBO-vereniging in de buurt. Als dat ook geen mogelijkheid is, neem dan contact op met de gemeente via info@noord-beveland.nl. De gemeente kan u dan aanmelden voor reanimatiecursus die periodiek wordt georganiseerd. Uiteraard wordt dan wel van u verwacht dat u zich aanmeldt als burgerhulpverlener (en ook aangemeld blijft).
Voor werkgevers: roep uw BHV-ers op om zich aan te melden als burgerhulpverlener!
Veel bedrijven en organisaties zijn op grond van de Arbo-wetgeving verplicht om bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aan te wijzen. Onderdeel van de BHV opleiding is het uitvoeren van een reanimatie. Heeft uw bedrijf BHV’ers aangewezen? Roep hen dan op om zich ook aan te melden als burgerhulpverlener, zodat zij bij een reanimatie buiten uw bedrijf (bijvoorbeeld in de straat) ook het verschil kunnen maken tussen leven en dood.
Voor AED-eigenaren: meld uw AED aan en vergeet niet uw apparaat periodiek te laten controleren
Heeft u een AED? Meld deze dan aan via www.hartslagnu.nl, zodat de AED in het systeem kan worden opgenomen. Ook als uw AED maar een deel van de dag bereikbaar is (bijvoorbeeld alleen tijdens openingstijden van uw bedrijf), heeft het toegevoegde waarde om uw AED aan te melden. Ook belangrijk: sluit een onderhoudscontract af voor uw AED, zodat u zeker weet dat de AED periodiek wordt nagekeken en altijd inzetgereed is.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.hartslagnu.nl. U kunt ook contact opnemen met de gemeente via 14-0113. Vraag naar Nadja de Beer of Lodewijk van Iwaarden.