Herontwikkeling Oude Pastorie
Algemeen
De gemeente Noord-Beveland werkt aan een plan voor de herontwikkeling van de Oude Pastorie in Wissenkerke. Op deze pagina leest u meer over de geschiedenis van de Oude Pastorie, de reden voor herontwikkeling en de toekomstplannen voor het pand.
Geschiedenis
De Oude Pastorie aan de Oostvoorstraat 27 in Wissenkerke kent een rijke historie. Het huidige pand, gebouwd tussen 1854 en 1856, is een karakteristiek éénlaagse middengangshuis met een opvallende dakkapel. Na een ingrijpende renovatie in 1972 werd het pand in gebruik genomen als pension.
In 2012 kocht de gemeente Noord-Beveland de Oude Pastorie in het kader van het ‘Centrumplan Wissenkerke’. Het gebouw is een beeldbepalend onderdeel van het dorpsgezicht en heeft een belangrijke historische waarde. In de afgelopen jaren zijn er verschillende invullingen van het pand onderzocht en heeft het pand enige tijd te koop gestaan.
Uiteindelijk staat het pand al jaren leeg, mede door de gedachte dat het eventueel een toevoeging kon zijn aan de nog te ontwikkelen multifunctionele accommodatie (MFA). Na de ontwerpfase is uiteindelijk gebleken dat er voor het MFA geen extra ruimte nodig is.

Aanleiding
De laatste jaren is er door verschillende redenen het personeel van de gemeente toegenomen. Het gemeentehuis, dat al bijna 30 jaar onveranderd is gebleven, biedt onvoldoende ruimte voor ons huidige personeelsbestand. Hierdoor is de krapte in werkruimte voelbaar.
Daarnaast heeft het historisch archief behoefte aan meer ruimte en is het idee ontstaan om datgene wat we aan historie hebben, te laten zien aan onze inwoners, leerlingen en bezoekers van ons eiland.
Naast geschiedenis in documentvorm hebben we een schat aan informatie op film en kunnen we met moderne technieken oude verhalen verlevendigen voor bijvoorbeeld scholen. De ruimte hiervoor ontbreekt in het gemeentehuis.
Kortom, we zoeken meer ruimte. En die hebben we gevonden in dit pand. Het gebouw moet hiervoor wel grondig worden aangepakt.

Toekomstig gebruik | Historisch Centrum
Het plan is om in de Oude Pastorie een Historisch Centrum te realiseren. Dit centrum wordt een ontmoetingsplek waar inwoners, scholieren, onderzoekers en toeristen samenkomen om meer te leren over de geschiedenis en het erfgoed van Noord-Beveland. De toekomstige invulling van het pand past goed bij de rijke geschiedenis van de Oude Pastorie.
Daarnaast zal het Historisch Centrum ruimte bieden aan het gemeentelijk archief en de archiefmedewerkers. Ook worden er op de verdieping vergaderruimtes gecreëerd om de huidige huisvestingsdruk op het gemeentehuis te verlichten.
Participatie
Participatie
2025
Op 27 maart om 19.30 uur vindt er in Zaal onder de Toren een informatiebijeenkomst plaats over de herontwikkeling van de Pastorie.
Proces
Bij de uitwerking van een plan, zijn er veel stappen te volgen. Ambtelijk projectleider Martin Smits is aangesteld om dit proces te begeleiden.
Proces
Tussen maart – oktober 2025 worden diverse onderzoeken uitgevoerd, waaronder bouwkundige inspecties , bodemonderzoek, parkeeronderzoek en flora en fauna onderzoeken.
In de periode van april tot en met oktober 2025 worden er volgens de richtlijnen vleermuis- en huismusonderzoeken uitgevoerd. Wanneer dit plaatsvindt, wordt de omgeving hiervan op de hoogte gesteld.
Na de bouwkundige onderzoeken kan er gestart worden met het opstellen van een voorlopig ontwerp. Hierbij worden de ideeën en suggesties die tijdens de informatieavond zijn opgehaald meegenomen.
In het vervolgtraject zal het voorlopig ontwerp verder worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Dit definitief ontwerp vormt vervolgens de basis voor het aanvragen van de diverse vergunningen
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen over dit project kunt u contact opnemen met de heer Martin Smits, ambtelijk projectleider via e-mail m.smits@noord-beveland.nl of telefoonnummer 140113.
Heeft u inhoudelijke vragen over het Historisch Centrum? Dan kunt u contact opnemen met Linda van Duiven, adviseur Historisch Archief, via e-mail l.van.duiven@noord-beveland.nl of telefoonnummer 140113.