Nieuwsbrief voor ondernemers juni 2024
Terugblik op de jaarlijkse ondernemersavond van de GON en gemeente
Zoals elk jaar hebben de gemeente en de GON gezamenlijk weer een ondernemersavond georganiseerd. Via onder andere deze nieuwsbrief hebben wij al onze ondernemers opgeroepen om zich aan te melden en naar Seafarm te Kamperland te komen op dinsdag 28 mei jl. In deze nieuwsbrief doen wij graag verslag over het verloop van deze avond.
Naast een rondleiding door het bedrijf en een heerlijk diner, hadden we natuurlijk ook een inhoudelijk programma. Dit jaar wat het thema ‘duurzaamheid en innovatie in de breedste zin van het woord’.
Niemand minder dan gedeputeerde Jo-Annes de Bat heeft als gespreksleider gefungeerd. Allereerst heeft hij een overzicht gegeven van alle activiteiten waar de Provincie op dit moment mee bezig is op deze thema’s. Denkt u dan aan bijvoorbeeld netcongestie, de RES 2.0, klimaat adaptatie en noem het maar op. Daarnaast introduceerde hij enkele sprekers van Impuls Zeeland en Dockwize. Impuls heeft verteld wat zij op het gebied van inspiratie, ondersteuning en financiering kunnen betekenen voor ondernemers en Dockwize heeft op interactieve wijze met de aanwezige ondernemers gesproken over hoe de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf aan te pakken.
Tenslotte heeft Krist Dekkers van VNO-NCW Cocreatie ons meegenomen in een duurzame economische ontwikkeling van bedrijven op Noord-Beveland. Samen met collega’s heeft hij veel gesprekken gehouden met ondernemers op ons eiland en geconstateerd dat een ketenaanpak voor zaken als netcongestie en klimaatadaptatie een samenwerking behoeft tussen ondernemers en andere orgaisaties. Het is nu zaak deze samenwerking verder handen en voeten te geven. Hier eindigt het dus zeker niet, in tegendeel, we gaan nu een strategie uitwerken. Om hiermee te starten is er 2 dagen later, namelijk op 30 mei jl., al een co-creatiesessie gehouden waarbij vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de windmolenparken op Noord-Beveland actief mee hebben gedacht over de mogelijkheden. Hierover volgt een apart nieuwsbericht.
Wij zijn weer blij dat u als ondernemers in grote getalen de ondernemersavond hebt bijgewoond en staan voor de uitdaging om ook volgend jaar weer een mooi programma voor u te maken.
Sessie duurzame samenwerking Noord-Beveland
Op 30 mei heeft VNO-NCW Co-Creatie in opdracht van gemeente Noord-Beveland een sessie gehouden met een aantal Noord-Bevelandse ondernemers en de beheerders van de windparken, om samen na te denken over de samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van duurzaamheid richting de toekomst. Onderwerpen die passeerden waren onder andere het lokaal benutten van windenergie, het opvangen van zoet water en het natuurvriendelijk ondernemen.
De algemene conclusie van de dialoog was dat er een langetermijnvisie en ook een langdurige samenwerking nodig is om de transities in de energiesector en de landbouw te kunnen realiseren. Ook zijn er een tweetal bedrijvenclusters aangewezen (Jacobahaven & Zeelandbrug) waar er veel potentie is voor samenwerking op het gebied van energie en zoetwater. Het vervolg zal zijn om in kleiner comité met de bedrijven van deze clusters rond de tafel te gaan, om te kijken of er concrete stappen kunnen worden gezet.
Noord-Beveland uitgeroepen tot beste fietsgemeente van Nederland!
Noord-Beveland is dit jaar uitgeroepen tot de beste fietsgemeente van Nederland! Elke twee jaar organiseert de Nederlandse Fietsersbond de fietsgemeenteverkiezingen. Bij deze verkiezingen kunnen inwoners en/of bezoekers een enquête invullen over de kwaliteit van het fietsen in een gemeente. Vervolgens krijgt iedere gemeente een score op basis van de ingevulde enquêtes en de objectieve kwaliteit van de fietspaden. En in de verkiezingen van 2024 heeft Noord-Beveland dus de hoogste score van allemaal gekregen!
Nu Noord-Beveland is uitgeroepen tot beste fietsgemeente, moeten we daar ook werk van maken. Daarom gaan we aan de slag met allerlei acties om het fietsen nog verder te verbeteren. Deze acties staan in de Fietsnota Noord-Beveland, die op 30 mei door de gemeenteraad is vastgesteld. Wilt u de fietsnota eens bekijken? Dat kan via de volgende link: https://www.noord-beveland.nl/fietsnota.
We zijn al aan de slag gegaan met een participatietraject voor het plaatsen van extra bankjes in het buitengebied. Dit doen we via ons participatieplatform, zie: https://denkmee.noord-beveland.nl. Bij een aantal van u zijn we al langs geweest met posters om het project verdere bekendheid te geven bij inwoners en bezoekers. Wilt u ook een poster bij uw bedrijf ophangen? Dat kan, we hebben er nog een aantal liggen. U kunt hiervoor langskomen op het gemeentehuis en vragen naar Quinten Labruyère.
155 help een bedrijf
Al vele jaren doet de gemeente Noord-Beveland mee in ‘155 help een bedrijf’. Wat houdt dit in?
Geldproblemen: het kan iedereen overkomen. Misschien heb je te maken met tegenvallende resultaten, klanten die niet betalen of problemen met personeel. Wat jouw verhaal ook is: 155 help een bedrijf biedt een luisterend oor en zorgen ervoor dat jij bij de beste hulpverlener terecht komt.
Er bestaan vanuit de overheid speciale regelingen voor ondernemers in zwaar weer. Veel ondernemers weten vaak niet van het bestaande van deze regelingen of weten ze vaak niet te vinden. Door gebruik te maken van de geldnoodscan op de website van 155 help een bedrijf zie je direct of je in aanmerking komt voor een regeling!
Aarzel je? Zet de stap en voorkom ergere problemen.
Het is ook mogelijk de voorlichtingsvideo’s te bekijken:
https://youtu.be/PB4eNpdkVBA en https://youtu.be/Hvv8Jvcc3H8
Ervaart u “netcongestie”? Weet dat Tennet en Stedin er hard aan werken
Tenet heeft in de zomer van 2023 aangekondigd dat het 150 Kvolt-hoogspanningsnet in Zeeland de maximale capaciteit heeft bereikt voor afname van elektriciteit door grootverbruikers. De oorzaak is het sterk groeiend aantal aanvragen voor het aansluiten van onder meer waterstoffabrieken, batterijen en duurzaamheidsplannen van de industrie.
Doordat het net van TenneT de maximale capaciteit heeft bereikt, waren er sinds de zomer van 2023 ook geen nieuwe of zwaardere aansluitingen meer mogelijk op het onderliggende regionale elektriciteitsnet van Stedin. TenneT heeft de afgelopen maanden samen met Stedin een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om ruimte op het 150 kvolt-netwerk te creëren. De resultaten van dit onderzoek zijn recent gepubliceerd. Grootverbruikers op de wachtlijst in Zeeland vragen 715 megawatt (MW) aan vermogen. Daarvan kan 425 MW aangesloten worden. In totaal gaat het daarbij om het merendeel van de klanten die op dit moment op de Zeeuwse wachtlijst staan. In de regio's Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint-Philipsland, Walcheren, en de Bevelanden kunnen de netbeheerders 305 MW van de gevraagde 425 MW aan vermogen op de wachtlijst aansluiten. In die regio kunnen daardoor de meeste klanten op de wachtlijst geholpen worden.
Uit het congestiemanagement-onderzoek blijkt dat de netbeheerders door technische ingrepen, zoals het aanpassen van de aansluiting van verbindingen en het plaatsen van een extra transformators extra ruimte op het net kunnen creëren. Stedin werkt aan een extra kabel naar Noord-Beveland, waarmee het aan en afvoer vermogen verdubbeld. Deze werken zijn medio 2027 afgerond.
Daarnaast valt de meeste winst te behalen door het inzetten van flexibel regelbaar vermogen. Dat is vermogen dat de klanten van de netbeheerders op afroep beschikbaar stellen, bijvoorbeeld vanuit batterijen. Regelbaar vermogen kan ingezet worden om het elektriciteitsnet te balanceren en te zorgen dat vraag en aanbod in evenwicht blijven, zodat er geen over-belasting ontstaat.
Om de leveringszekerheid en betrouwbaarheid van het net in Zeeland te kunnen blijven garanderen hebben de netbeheerders vanaf 2023 ruim 150 bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting hebben aangevraagd, op een wachtlijst moeten plaatsen. Dat heeft zeer veel impact op deze klanten en op de regio. TenneT en Stedin nemen contact op met de aanvragers van transportcapaciteit over de gevolgen van dit onderzoek voor hun aanvraag. “Het is goed nieuws voor het merendeel van onze klanten dat er nieuwe ruimte vrijkomt op het net, al geldt dat nog niet voor alle delen van Zeeland”, vertelt regiodirecteur Martin Martens van Stedin. Wij hebben een aantal weken nodig om precies te berekenen wat dit voor onze klanten betekent. Ik ben blij dat technische ingrepen en de inzet van flexibel vermogen lonen en nieuwe ruimte oplevert.”