Expositie Tweede Wereldoorlog in kleur 18 mei

Op zaterdag 18 mei om 14.30 uur wordt in Galerie Kats door burgemeester Loes Meeuwisse de bijzondere foto-expositie WO2 in Kleur geopend.

Op grote formaten worden 275 kleurbeelden getoond, die de Tweede Wereldoorlog een extra dimensie geven. Altijd was de oorlog in de collectieve herinnering een zwart-wit ervaring. Door het werk van de Gelderse ‘colourist’ Jakob Lagerweij komen de jaren ’40-’45 nu veel dichterbij. Lagerweij is soms dagenlang bezig met het veranderen van zwart-wit in kleur. Hij heeft veel kleuren-kennis van kleding en militair materieel. Zijn werk ziet eruit alsof het gisteren gemaakte dia’s zijn.

De expositie WO2 in Kleur heeft een nationaal en internationaal karakter, maar ook beelden met een Zeeuwse achtergrond zijn te zien; ook enkele foto’s die te maken hebben met de oorlog op Noord-Beveland. 

In Galerie Kats trekt de hele oorlog met beelden op 62 houten panelen aan de kijker voorbij. Alle foto’s zijn voorzien van korte tekstduidingen. De selectie van de beelden is gemaakt aan de hand van de 4-delige boekenreeks met dezelfde titel als de expositie. Het gaat om een succesvolle co-productie van Kick uitgevers van ex-Katsenaar Matty Verkamman en DPG Media, de grootste dagbladenuitgever in Nederland, van onder meer het Algemeen Dagblad en de PZC. De teksten bij de foto’s van Lagerweij zijn geschreven door drie journalisten: de bekende WO2-publicist op het gebied van boeken en tv-documentaires Ad van Liempt, Jaap Visser en Matty Verkamman.

 

De expositie gaat tot mei 2025 ‘reizen’ door heel Nederland en is in chronologische volgorde opgebouwd. Van de Zeeuwse oorlogsgeschiedenis is de Slag om de Schelde te volgen, maar ook de speciale positie die Noord-Beveland had. In een in 1950 verschenen rapport van prof. Piet Bouman, in opdracht van het RIOD, was de conclusie dat Noord-Beveland ‘een voorbeeld was voor de andere Zeeuwse gebieden’. Het eiland telde vrijwel geen NSB’ers en veel onderduikers – ook een Joodse familie in Colijnsplaat – vonden er een plek. De mate van verzet was er opvallend en toen werd opgeroepen voor de landelijke april-mei staking van 1943 was Noord-Beveland als ‘Klein Engeland’ de enige regio in Zeeland die bijna collectief gehoor gaf aan die oproep. Bijzonder is het verhaal van de Amerikaanse piloot Jim Frolking, die met zijn P-51 Mustang na een bombardementsvlucht in de Oosterschelde neerstortte, die crash overleefde, en de oorlog doorkwam in een schuilplaats op de zolder van de boerderij van de familie Van der Maas in Kats. Frolking leeft nog altijd, hij werd op 30 april 100 jaar.

 

In Galerie Kats zijn de boeken die bij deze expositie horen te koop. Tevens kunnen foto’s op stevig forex worden bijbesteld in dezelfde kwaliteit en grootte als op de expositie. Meer informatie via WO2 in kleur | Atelier Galerie Kats | Galerie Kats - Kunst en meer! (link is extern).

 

 

 

Canadese infanteristen steken over naar Noord-Beveland per boot
Canadese infanteristen van het ‘Toronto Scottish Regiment’ steken met een bootje de Zandkreek over naar Noord-Beveland. Daar geven de 450 Duitsers zich in korte tijd massaal over aan de geallieerden.