Ruimtelijke procedure

Ruimtelijke procedure

Op 22 april 2024 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Veegplan ontwikkellocaties Noord-Beveland’ vastgesteld. Met dit bestemmingsplan is de maatschappelijke bestemming op deze locatie omgezet naar een bestemming ‘Woongebied’. Met de mogelijkheid dat er 28 woningen gebouwd mogen worden.  

Het ‘veegplan’ heeft een procedure doorlopen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen, er heeft een informatiebijeenkomst plaatsgevonden en er is de mogelijkheid geweest om zienswijzen in te dienen. Omwonende hebben via zienswijzen meegedacht over de invulling van de locatie.

Naar aanleiding van ingediende zienswijzen heeft de Raad ingestemd met een aantal wijzigingen voor de oude schoollocatie. Wijzigingen zijn  een beperktere  bouwhoogte, 28 woningen i.p.v. 32 woningen en dierenweide Kakelhof kan in principe behouden blijven. Om de flexibiliteit te behouden is een eventuele verhuizing van de dierenweide ook een optie.

Didam-procedure

Het bestemmingsplan is vastgesteld, met daarin geformuleerde uitgangspunten voor de oude schoollocatie. We werken toe naar een mooie invulling van deze locatie. De gemeente heeft geen uitgewerkt plan voor deze locatie, maar wel een visie op de invulling. De omgeving denkt actief mee. Er zijn dan ook al een aantal ideeën en schetsen ingediend of toegestuurd aan de gemeente. 
Door het Didam-arrest (uitspraak van de Hoge Raad; eind 2021) moet een gemeente ontwikkellocaties openbaar aanbieden. Waarbij er op basis van een selectieprocedure een geschikte ontwikkelaar geselecteerd kan worden. De gemeente kan – naast de regels uit het bestemmingsplan - extra voorwaarden of eisen stellen waaraan een plan moet voldoen. 

Plankaart bestemmingsplan
Plankaart bestemmingsplan ‘Veegplan ontwikkellocaties Noord-Beveland’, locatie ‘Oude school’ Kortgene

Openbare aanbesteding

De gemeente werkt intern aan het uitzetten van een openbare aanbesteding met een selectieprocedure en puntentelling; een soort prijsvraag. De partij die het hoogste scoort, mag het plan -binnen de kaders van het vastgestelde bestemmingsplan- ontwikkelen. Selectiecriteria kunnen bijvoorbeeld zijn: prijs/kwaliteit, duurzaamheid, participatieplan en -proces.  De geselecteerde partij die het plan gaat ontwikkelen zal bij zijn plan ook een participatieplan moeten overleggen. In dit participatieplan staat beschreven hoe de omwonenden/dorpsraad betrokken wordt bij de plannen.