Gebiedsinvesteringen

Algemeen

De komende jaren worden op het grondgebied van 8 Zeeuwse gemeenten nieuwe hoogspanningsverbindingen, hoogspanningsstation(s) en/of converterstations gebouwd om de aanlanding van de netten op zee mogelijk te maken. Zo ook op Noord-Beveland.

Leefkwaliteit

Om de leefkwaliteit in deze gebieden te vergroten wordt extra geïnvesteerd met gelden vanuit het Klimaatfonds. De overeenkomsten zijn getekend, zodat de projecten kunnen starten. Zo ook in Noord-Beveland. 

Tegemoetkoming

De Provincie Zeeland ontvangt van het Rijk  50 miljoen voor het vergroten van de leefbaarheid in Zeeland.

De tegemoetkoming vanuit het Rijk is gerelateerd aan de gevolgen van de aanleg van deze parken. We moeten dan vooral denken aan de kabels die er komen zowel ondergronds als mogelijk bovengronds. In onze gemeente betreft het de aanleg van kabels vanuit de Noordzee richting het Veerse Meer ten westen van ons Banjaardstrand. Deze komen dus vooral door de bodem van Veerse Meer.

Bijdrage voor Noord-Beveland

De grootte van de bijdrage is afhankelijk van de lengte van de kabels die door de gemeente gaan. Wij ontvangen hiervoor 1,7 miljoen. Daar zijn wel wel wat voorwaarden aan gesteld. Criteria waarbinnen de uitgaven door de gemeente moeten vallen zijn:

Termijn:
De investering moet binnen 2 jaar opgestart zijn. Daarnaast zijn er een aantal thema's waarbinnen de investering gedaan kan worden.
Noord-Beveland heeft voor nu 3 doelen:

  • De opwaardering van het Veerse Meer en dan met name de waterkwaliteit.
    Dit doen we samen met de provincie Zeeland en de omliggende Veerse Meer gemeenten.
  • Daarnaast gaan we investeren in de beweegroute rondom Kamperland en samen met het Waterschap nieuwe fietspaden rondom Kamperland voorzien.

Inzet op het behalen van de gestelde doelen, zodat we een nog aantrekkelijkere gemeente worden.

Gebiedsfonds Veerse Meer

Vier gemeenten grenzend aan het Veerse Meer en de Provincie Zeeland hebben besloten om zich gezamenlijk in te zetten voor het Veerse Meer. Samen dragen zij 3.750.000,00 bij aan het Gebiedsfonds Veerse Meer. Dit fonds wordt ingezet om gemeente-overstijgende projecten te financieren die een kwaliteitsimpuls geven aan het gebied  in en rond het Veerse Meer. De Provincie Zeeland is budgethouder van dit fonds.

Daarnaast gebruikt de Provincie het geld om de energietransitie te versnellen en om duurzame energieoplossingen in combinatie met zoet water te realiseren. Ook wordt mogelijk gemaakt dat gezuiverd afvalwater van conservenfabriek Coroos gebruikt kan worden voor irrigatie van akkerbouw - en fruitteeltbedrijven in de omgeving.

EU-financiering

De projecten worden gefinancierd door de Europese Unie

EU financiering
Gefinancierd door de EU

Meer informatie

Op de website www.windopzee.nl staat meer informatie van de Rijksoverheid over windenergie en de projecten die worden gerealiseerd. Op de website Net op zee-projecten Sloegebied staat informatie van TenneT over de aanlanding van wind op zee in het Sloegebied. Op www.energieprojectennederland staat informatie over alle energieprojecten in Zeeland en de rest van Nederland.