Visie duurzame recreatie en toerisme Noord-Beveland

Algemeen

Gemeente Noord-Beveland is een populaire recreatieve bestemming gelegen in een waterrijke omgeving. Met de verwachte groei van toerisme en recreatie is het belangrijk om de gemeente ook in de toekomst een aantrekkelijke bestemming voor zowel inwoners als bezoekers te laten blijven. De gemeente heeft als ambitie in te zetten op een duurzame toekomst voor de toeristisch-recreatieve sector op het eiland, waarbij de bestemming in balans is en zal blijven.

Aanleiding

Het feit dat ons ‘Eindeloos Eiland’ een geliefde toeristische bestemming is brengt voordelen met zich mee, maar ook uitdagingen. Aan de positieve kant leveren bezoekers een bijdrage aan de lokale economie en voorzieningen, creëren ze werkgelegenheid en dragen ze bij aan een levendige gemeente. 

Aan de andere kant ontstaat er extra druk op de omgeving. Daarom vinden we het belangrijk een koers te bepalen en richting te geven aan toekomstige ontwikkelingen, in de vorm van een nieuwe visie. In deze visie worden ambities, doelen en concrete acties voor de komende jaren benoemd. We streven ernaar Noord-Beveland tot een aantrekkelijke, gastvrije, plezierige en duurzame bestemming te maken, met een balans tussen de belangen van inwoners en bezoekers.

Voortraject

De gemeente heeft Bureau BUITEN ingeschakeld om te ondersteunen bij het opstellen van de visie en het uitvoeringsprogramma voor duurzame recreatie en toerisme op Noord-Beveland. De selectie van Bureau BUITEN is zorgvuldig verlopen via een gestructureerd proces. Bureau BUITEN scoorde met name hoog op het onderdeel participatie. Hun voorstel omvatte een uitgebreid participatietraject. Navraag bij andere gemeenten bevestigde hun expertise op dit gebied.

In januari 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorgestelde traject en het bijbehorende budget. Op 25 januari 2024 heeft Bureau BUITEN een presentatie gegeven aan de gemeenteraad (zie bijlage).

Participatietraject

Om te komen tot een nieuwe visie is een intensief participatieproces doorlopen, waarin de belangen van de inwoners en ondernemers zijn gehoord: 

Traject

De gemeenteraad heeft opdracht gegeven om met een goed toekomstplan te komen. De gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders hebben hierover een aantal keren gesproken en afgestemd wat zij belangrijk vinden. 

Er zijn gesprekken gevoerd met drie partijen: HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, Merkwaardige Identiteit en Wij Zijn Noord-Beveland. 

In maart 2024 is een bijeenkomst georganiseerd met een
klankbordgroep van ondernemers. Tijdens deze bijeenkomst is het
gesprek gevoerd over doelen en aandachtspunten voor de toekomst
van recreatie en toerisme in de gemeente vanuit het oogpunt van
ondernemers. Ook is gesproken over de rol die ondernemers kunnen
hebben in recreatie en toerisme.

Op 19 en 20 april 2024 is Bureau BUITEN over Noord-Beveland gereisd om in gesprek te gaan met zoveel mogelijk inwoners. Er zijn in de zes dorpskernen ongeveer 300 verschillende gesprekken gevoerd.

Er is gesproken over 4 thema's: leefbaarheid, bestemmingsmanagement en samenwerking, dagrecreatief aanbod en verblijfsrecreatie

Deze gesprekken hebben als resultaat honderden post-its beschreven met ideeën, tips, opmerkingen, wensen en ervaringen opgeleverd.

Resultaten lentemarkt (PDF - 255kB)

Onder de jongeren op het eiland is een digitale enquête (Swipocratie) uitgezet om input op te halen. Swipocratie is een visuele enquête-tool waarmee de gebruiker in een korte tijd door beelden en stellingen ‘swipet’. We hebben jongeren benaderd bij scholen en sportverenigingen. Door gebruik te maken van tablets/QR-codes kunnen jongeren op een leuke manier meedenken over vraagstukken binnen de gemeente. Meer dan 100 Noord-Bevelandse jongeren hebben meegedaan. In vergelijking met de resultaten van onderzoeken onder de rest van de inwoners kijken jongeren positiever naar toerisme dan de overige inwoners. 

Infographic Swipocratie (PDF - 598kB)

Er is op 14 mei 2024 een brede bijeenkomst georganiseerd waar ongeveer 40 personen zijn samengekomen om mee te denken over de ambities, doelen en thema’s voor de toeristisch-recreatieve sector in Noord-Beveland. Er waren verschillende belanghebbenden aanwezig. Zo was er een afvaardiging van: lokale ondernemers, dorpsraden, Wij zijn Noord-Beveland, Impuls Zeeland, Kenniscentrum Kusttoerisme, Waterschap Scheldestromen, Tourist Information Point (TIP) Kamperland en branche vertegenwoordigers.

Wilt u een indruk krijgen hoe deze brede bijeenkomst verliep? Bekijk dan de 'after movie'! Stakeholdersbijeenkomst duurzame recreatie en toerisme - YouTube

Resultaten brede bijeenkomst (PDF - 247kB)

Op basis van de opgehaalde input uit de lentemarkt, de Swipocratie en de brede stakeholdersbijeenkomst is Bureau BUITEN, in samenwerking met het college, aan de slag gegaan met het opstellen van de conceptvisie. Gezien de uiteenlopende belangen en partijen die zijn gehoord, was dit geen eenvoudig proces. De raad heeft de conceptvisie ontvangen en zal deze tot zich nemen. De conceptvisie is tijdens de informatieve raad van 6 februari 2025 behandeld. Op donderdag 20 februari staat de visie op de agenda van de besluitvormende raad

De visie

Om een duidelijk beeld te geven van de visie op duurzaam recreatie en toerisme, hebben we enkele belangrijke punten uitgelicht. Zodra de visie is vastgesteld, zullen we deze delen.

We hebben al veel beleid, zoals het Toekomstbeeld Bestemming Zeeland 2030, de Economische visie Noord-Beveland 2019-2025, de Toekomstvisie Noord-Beveland 2030 en de Omgevingsvisie Noord-Beveland 2030. De visie sluit aan op al deze andere beleidsstukken zodat we werken aan het principe: Noord-Beveland is goed, wordt beter. 

U vindt de samenvatting van de conceptvisie onderaan deze pagina. 

Visie

Recreatie en toerisme spelen een belangrijke rol in zowel de economie als de samenleving. In de gemeente Noord-Beveland is ongeveer 16,3% van alle banen direct of indirect afhankelijk van deze sector. In vergelijking met Nederland (6,6%) en Zeeland (8,5%) is dit dus hoger dan gemiddeld.

In 2022 is inwonersonderzoek gehouden naar steun voor toerisme in Noord-Beveland. Ook is er in dat jaar in beeld gebracht wat het toerisme en de recreatie op Noord-Beveland aan bestedingen oplevert. Jaarlijks verdienen we samen ongeveer €100 miljoen aan toerisme. Dit geld komt terecht bij allerlei bedrijven en beroepen, van bakkers en schilders tot campingeigenaren en hoveniers. Dit bedrag is exclusief de inkomsten uit dagrecreatie en betreft alleen de verblijfstoeristen. Daarnaast ontvangt de gemeente jaarlijks ongeveer €3,5 miljoen aan toeristenbelasting. Dit geld wordt geïnvesteerd in voorzieningen voor inwoners, zoals de aanleg van fietspaden en verbeteringen aan dorpshuizen. Door de toeristenbelasting te verhogen, zorgen we ervoor dat de kosten voor inwoners gelijk blijven. 

Toerisme en recreatie dragen ook bij aan een goed voorzieningenniveau op het eiland. Dankzij de vele bezoekers kunnen winkels en supermarkten blijven bestaan, wat ook de leefbaarheid voor inwoners ten goede komt. Hierdoor blijven bedrijven graag op Noord-Beveland gevestigd.

Over het algemeen zijn inwoners positief over toerisme. Het zorgt voor levendigheid en gezelligheid. Tegelijkertijd maken sommigen zich zorgen over de toenemende drukte op het eiland. Inzet op duurzaam toerisme moet ervoor zorgen dat er een goede balans wordt gevonden tussen toerisme en de leefbaarheid voor onze inwoners.

Duurzaam toerisme op Noord-Beveland betekent dat toerisme bijdraagt aan de economie, natuur en leefbaarheid, zonder negatieve gevolgen voor het eiland. Dit houdt in:

  • Economisch: Toerisme zorgt voor inkomsten en werkgelegenheid, maar het is belangrijk dat dit geld terugvloeit naar lokale ondernemers en voorzieningen.
  • Natuur en klimaat: De gemeente stimuleert duurzaamheid en zoekt naar een balans tussen recreatie en natuur, zodat natuurgebieden niet overbelast raken.
  • Leefbaarheid: Toerisme brengt voordelen, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Daarom werken we aan een goede balans, zodat inwoners en bezoekers prettig samenleven.

We streven naar een gezond evenwicht tussen toerisme, natuur, economie en leefbaarheid. Toerisme moet bijdragen aan een fijne leefomgeving voor inwoners en een sterke lokale economie, zonder de natuur en cultuur van Noord-Beveland te belasten.

Daarnaast willen we onze identiteit binnen Zeeland en de regio sterker uitdragen. Samen met inwoners, ondernemers en andere partners zorgen we voor duurzaam en in balans zijnde toerisme, passend bij het DNA van Noord-Beveland: rust, ruimte en weidsheid. Er mogen ontwikkelingen plaatsvinden, zolang ze kleinschalig blijven en het landschap niet ingrijpend verstoren. 

1. Leefbaarheid en duurzaam toerisme
We willen dat toerisme bijdraagt aan een fijne leefomgeving voor onze inwoners. Daarom richten we ons op de juiste bezoekers, op de juiste momenten en op de juiste plekken. We stimuleren duurzaam toerisme en laten zien waar toeristische inkomsten naartoe gaan. Zo weten inwoners hoe het geld wordt besteed.

2. Samenwerking en marketing
We verbeteren de marketing van onze gemeente en werken samen met andere gemeenten en de Provincie Zeeland. Hierdoor worden bezoekers beter over het eiland verdeeld. Ook zorgen we ervoor dat inwoners en toeristen beter weten wat er op het eiland te doen is.

3. Kansen voor dagrecreatie
We zorgen voor een gevarieerd aanbod van activiteiten die passen bij onze gemeente. We ontwikkelen themaroutes om bezoekers over het eiland te verspreiden. Daarnaast stimuleren we het verduurzamen en verbeteren van bestaande voorzieningen.

4. Verduurzaming van verblijfsrecreatie
We willen dat vakantieverblijven duurzamer en van betere kwaliteit worden. Daarom stellen we duidelijke regels op. Zo helpen we campings, minicampings, hotels, B&B’s en vakantieparken om zich te verbeteren. Nieuwe ontwikkelingen worden alleen toegestaan als ze kleinschalig zijn en bijdragen aan een betere leefomgeving. Meer informatie hierover leest u uiteindelijk terug in de visie. 

Uitvoeringsprogramma

In de visie duurzame recreatie en toerisme is de koers voor de komende tien jaar opgenomen. Hoe we uiteindelijk de visie gaan realiseren, wordt vastgelegd in het uitvoeringsprogramma. Hierin worden de ambities vertaald naar concrete acties. 

proces

Zodra de gemeenteraad de visie voor 2025-2035 heeft vastgesteld, gaat Bureau BUITEN, samen met verschillende stakeholders, aan de slag om deze acties te koppelen aan de visie. Hiervoor zullen zij nogmaals een brede bijeenkomst organiseren met onder andere stakeholders, ondernemers en inwoners. In deze sessie ligt de focus op het ophalen van concrete projecten en acties. Daarnaast bespreken we de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende stakeholders en de gemeente Noord-Beveland.

De input uit de werksessies wordt door Bureau BUITEN verwerkt in het concept-uitvoeringsprogramma. Hierin staan doelen en toekomstrichtingen en uit te voeren acties die opgenomen moeten worden.

De besluitvorming over het uitvoeringsprogramma ligt bij de gemeenteraad. Wanneer deze besluitvorming exact plaatsvindt leest u op een later moment terug.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over visie duurzame recreatie en toerisme? Neem dan gerust contact op via telefoon 14 0113 of e-mail 
info@noord-beveland.nl.