Nieuwsbrief voor ondernemers april 2025

Windturbinepark Oostzeedijk geopend

Op vrijdag 4 april ’25 is het windpark Oostzeedijk van Zeeuwind en Camperwind officieel door de burgemeester in gebruik genomen.  Na een spectaculaire afdaling aan een dun lijntje kwam een technicus van de turbineleverancier Nordex vanuit de turbineruimte (op 125 m hoogte) de knop brengen. Met het indrukken van de knop werd een bruisend vuurwerk afgestoken. De Turbine stond stil, uit veiligheidsoverwegingen mocht met de handeling niet fysiek “in gebruik” genomen worden.

In een mooie tent werd toelichting gegeven op de geschiedenis en het uitdagende bouwproces. De enorme masten (totaal 125 m. hoog) worden in delen aangevoerd en moeten precies passen op de forse fundatie die meters diep de grond in gaat.  Met “speciaal transport” worden de onderdelen ‘s-nachts aangevoerd.  De rotordiameter is 150 meter. De rotorbladen zijn speciaal gevormd en bewerkt om zo stil en efficiënt mogelijk door de lucht te snijden.  Samen met Zeeuwind is het initiatief genomen om de directe buurman, viskwekerij KingFish binnen een gesloten systeem direct van stroom te voorzien. Met unieke toestemming van ACM is hier werk van gemaakt en heeft Kingfish groeikansen. Als “back-up” heeft Kingfish nog wel met een extra kabel naar Trafostation De Poel verbinding, zonder energie kan deze fabriek niet. 

De bouw van de turbines is voorspoedig verlopen met slechts een beperkt aantal bezwaren van omwonenden. Ook de samenwerking tussen de verschillende betrokken aannemers liep “voor de wind”.  De nieuwe turbines zijn stiller en wekken 15 Mwh uur op. Ze hebben een jaarproductie van 60.000 mWh, genoeg voor 24.000 huishoudens en vermijden zo 24.000 ton CO2 per jaar.

Het gemeentebestuur is erg trots op de ondernemersdrive van de betrokken agrariërs, die de ruggengraat vormen van Camperwind. Zij hebben ingezien dat hun positie een bijdrage kan leveren aan de energietransitie en dat ze daar ook nog wat aan kunnen verdienen.

Na een succesvol verlopen proefperiode van onafgebroken 300 uur energie leveren was aan de belangrijkste oplevervoorwaarden voldaan. Spoedig zullen de rode lampen boven op de turbine ook niet meer branden, maar alleen bij het naderen van een laag overkomend vliegtuig. 

Windturbines

Boeren zoeken zoet water

Na een periode van het meten van het zoutgehalte in de sloten weten de boeren waar het slootwater wel en niet zoet genoeg is voor inzet in de landbouw. Helaas, op Noord-Beveland is bijna overal het water in de sloten te zout. Het water uit hun drainage is echter wel zoet! Hoe daar mee om te gaan? Door de drainagebuizen te koppelen en in een pomp-put uit te laten komen kunnen ze het zoete water oogsten. Door dit water in grote foliebassins op te vangen kunnen ze het ten tijde van droogte inzetten. Een kostbare ingreep om binnen het veranderende klimaat hun bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken. De gemeente ondersteunt een kleine groep boeren die bereid zijn te investeren in een foliebassin, mits deze met inheemse bloeiende beplanting wordt aangekleed. Het oog, van onze inwoners en gasten, wil immers ook wat. Maar ook klein wild en insecten zijn blij met de groene aankleding. Een waardevolle ecologische aanvulling. 

De betrokken boeren leggen samen acht grote bassins aan waar ze water kunnen oogsten en water nodig hebben voor hun teelt. De natte winters worden benut om de bassins te vullen om het te gebruiken in de steeds drogere zomers. Het water kan ingezet worden om het kiemproces te starten maar ook gedurende het groeiseizoen een enkele regenbui simuleren. Door hun teelt van zoet water te voorzien, ten tijde van droogte, valt de vegetatie niet in overlevingsmodus maar blijft groeien en voedingsstoffen opnemen. Dit beperkt uitspoeling van stikstof naar het Veerse Meer. Bij de Proefboerderij De Rusthoeve wordt op verzoek van de provincie onderzoek gedaan naar de effectiviteit van toedienen van water. Uit eerder verricht onderzoek bleek, deze boeren hebben meer kilo`s en kunnen eerder oogsten.

We hopen rond de zomer uitsluitsel van de subsidieaanvraag te krijgen. Na het oogsten kunnen dan de eerste bassins aangelegd worden. 

Bedrijventerrein Het Rip
Op de achtergrond is het bedrijventerrein Het Rip zichtbaar van waaruit hemelwater ook naar dit bassin wordt gepompt.

Op bezoek bij Seatec Subsea Systems

Op 20 maart jongstleden bezocht wethouder Adrie van der Maas, samen met bedrijfscontactfunctionaris Janet Janssen Daalen, het bedrijf Seatec Subsea Systems B.V. 

Seatec is inmiddels alweer twee jaar gevestigd in de nieuwbouw aan de Molenweg in Colijnsplaat. Er werken ruim twintig mensen die zich allemaal bezighouden met de productie en ontwikkeling van onderzeese producten.

Wij spraken met Managing Director Edwin Smits. 

Seatec levert wereldwijd technische oplossingen en diensten aan klanten in de On- en Offshore Industrie, voornamelijk aan de Bagger-, Survey- en Duikbedrijven. Met de uitvoering van technisch geavanceerde projecten en speciale productontwikkeling heeft Seatec door de jaren heen een unieke expertise opgebouwd in het ontwerpen en vervaardigen van hightech (onderwater)apparatuur. 

Naast de vele projecten heeft Seatec ook een range aan eigen onderwatersensoren en diverse dealerschappen, allen gerelateerd aan de subsea markt. Doordat het aanbod aan producten en diensten zo breed is kan men complete systemen opleveren. Tevens wordt er veel onderwaterbekabeling gemaakt welke gebruikt wordt in allerlei onderwatersystemen over de gehele wereld.

Edwin legt uit dat zij vaak een probleem voorgelegd krijgen waarvoor een technische oplossing moet worden bedacht. Dit betekent dus dat er vaak maatwerk en one-off opdrachten zijn.

Zelf is hij direct na het afronden van zijn HTS-opleiding in de offshore wereld terecht gekomen en heeft in 2008 de overstap naar Seatec gemaakt. Enkele jaren later is hij middels een management buy-out eigenaar geworden. 

Adrie van der Maas vraagt wat het grootste project is geweest waar Seatec mee aan de slag is gegaan. Dit betrof de engineering en bouw van een grote serie onderwater pompsystemen inclusief control containers welke worden gebruikt voor de installatie van windmolenfundaties tot wel 250 meter waterdiepte. Deze zijn inmiddels op diverse locaties ter wereld ingezet waaronder China, UK en momenteel staat er een systeem in Noorwegen.

Veel klanten bevinden zich in de Benelux, maar ook in Noorwegen, UK en Afrika vinden veel offshore gerelateerde werkzaamheden plaats. 

Bezoek seatec subsea

Zeeland in Stroomversnelling: Subsidiemogelijkheden voor Zeeuwse innovatieve ideeën

Ondernemers met een innovatief idee kunnen nog tot 27 juni 2025 17.00 uur een aanvraag indienen voor de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling. 

Met de subsidie kan de haalbaarheid van een project worden onderzocht of een eerste demonstratieversie worden gerealiseerd. De projecten moeten aansluiten op één van de thema’s: energie, klimaat, grondstoffen of landbouw & voeding. 

Versterking van de Zeeuwse economie

Een sterke economie is nodig om Zeeland te laten concurreren met andere regio’s. Het Rijk, Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten hebben het initiatief genomen om een gezamenlijke subsidieregeling in het leven te roepen: de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling. Deze regeling wil innovatie in onze provincie stimuleren, kennis bundelen en samenwerking in en tussen sectoren bevorderen.  

Samenwerking voorop

Er kan subsidie worden aangevraagd door een samenwerkingsverband bestaande uit een onderneming met tenminste twee andere partners. Eén daarvan moet een kennispartner zijn, denk bijvoorbeeld aan een onderwijs- of kennisinstelling of een Kennis & Innovatienetwerk. Belangrijk is verder dat de aanvrager van de subsidie in Zeeland gevestigd is. 

Meer weten of hulp bij het aanvragen? 

Kijk op Subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling | Provincie Zeeland

Vanuit Impuls Zeeland worden de aanvragen voor deze subsidie begeleid. Aanvragers dienen een projectidee in, dat getoetst wordt op de kaders van de regeling. De innovatie wordt beoordeeld en er wordt uitgezocht of relevante bedrijven en kennispartners zijn aangesloten. Ook worden conceptplannen beoordeeld voordat deze worden ingediend. Neem hiervoor contact op met Yvonne Braamse: yvonnebraamse@impulszeeland.nl​.

Zeeland in stroomversnelling