Melding openbare verlichting
De gemeente Noord-Beveland heeft ongeveer 2100 lantaarnpalen in eigendom, waarvan het beheer centraal geregeld is. De gemeente is aangesloten bij het Bureau voor Openbare Verlichting Zeeland (BOVZ). Zij zijn gevestigd in Middelburg en hebben een contract met aannemer Swarco. Bij eventuele schade verzorgd Swarco de reparaties.
Melding
Heeft u gezien dat een lamp niet brandt of een kapotte armatuur of een kapotte lantaarnpaal, dan kunt u dat eenvoudig melden via Liteweb (voorheen ovstoringzeeland).
Vragen
-
De melding komt direct in beeld bij de aannemer. Zij moeten binnen 6 werkdagen de oorzaak vaststellen en als het mogelijk is gelijk repareren. Soms is de reparatie eenvoudig, zoals het vervangen van een lamp. Bij calamiteiten, zoals aanrijding van de lantaarnpaal wordt de paal binnen 1 werkdag veiliggesteld.
De laatste tijd is het helaas dat in veel gevallen de storing aan de elektriciteitskabel in de grond ligt. Met name als er meerdere lantaarnpalen niet werken is dit vaak zo. Dit moet de aannemer melden bij de kabel en leidingbeheerder DNWG. Want zowel de aannemer als de gemeente mag niet zelf de ondergrondse kabel repareren.
Daarbij hebben elektriciteitsstoringen bij huizen en bedrijven voorrang op de openbare verlichting. Het kan daarom lang duren voordat een storing is verholpen.
-
Is er onmiddellijk gevaar voor de omgeving, bijvoorbeeld door loshangende draden of een uitstekende kabel? Dit kunt u direct bij de gemeente melden via telefoonnummer 14 0113
-
We zijn momenteel bezig om de oude verlichting te vervangen voor led-verlichting. Deze verlichting heeft een zogenaamd dim-regime. Dit betekent dat de lampen in de avonduren starten op 100% lichtsterkte en gedurende de nacht geleidelijk dimmen. In de vroege ochtend gaat de lichtsterkte weer kort omhoog. Daarnaast proberen we de verlichting te verminderen waar dat kan. In bestaande woonwijken voegen we bijvoorbeeld geen nieuwe verlichting toe, mits dit echt nodig is voor de veiligheid.