Stilstaan bij 80 jaar bevrijding op Kamperland

Op 1 november is stilgestaan bij de bevrijding van Noord-Beveland. Het is deze dag 80 jaar geleden dat dat we bevrijd werden van de bezetter.

De jaren van de Tweede Wereldoorlog hebben diepe sporen achtergelaten. De verhalen van onze ouders  en grootouders dragen we nog mee. Verhalen van angst en verlies. Maar ook van moed en saamhorigheid. Met het verstrijken van de tijd worden de verhalen slechts vertellingen van betekenis. Daarom eren we de gesneuvelden nog altijd. Het eren staat voor alle oorlogsslachtoffers, iets dat nog steeds actueel is. 

Speldjes

In het dorpshuis Casembroot werd de herdenking ingeluid. Er is door een van de kinderen van groep 8 van de Kamperschouw een vredeskaars aangestoken. De burgemeester hield een toespraak en twee kinderen droegen  samen een gedicht voor.  Alle kinderen kregen het 4 en 5 mei-speldje uitgereikt. 

Gedenkteken

In Kamperland staat het gedenkteken, voor de burgerslachtoffers van Kamperland. Op het gedenkteken staan 11 namen. 

Het buitendeel van de ceremonie werd door Kim van Apollo, met de taptoe, ingeleid. Er is door de kinderen van de Kamperschouw een mooi bloemstuk en talloze witte rozen gelegd. Burgemeester Meeuwisse legde samen met twee kinderen een krans. Geïnteresseerden en belangstellenden legden ook een witte roos. Samen hielden ze twee minuten stilte na de kranslegging.  De vlag is hierna van halfstok naar de top gehesen.  Er is afgesloten met het Wilhelmus. 
 

 

De burgemeester met kinderen bij het herdenkingsmonument
De burgemeester met kinderen bij het herdenkingsmonument

Foto's