De Komma van Kortgene
Algemeen
In het voorjaar plaatste de gemeente een oproep voor een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte. Hierin werden lokale kunstenaars opgeroepen hun creativiteit te laten vloeien en op basis van de Zeeuwse Erfgoedlijnen van Zeeuwse Ankers ontwerpen te maken voor een kunstwerk aan de Hoofdstraat in Kortgene. Met uiteindelijk de Komma van Kortgene als winnend kunstwerk.
Het verhaal over de Komma van Kortgene
Denk Mee
Alle ingediende ontwerpen zijn vervolgens beoordeeld door een jury, bestaande uit de portefeuillehouder Cultuur, een afgevaardigde namens de dorpsraad Kortgene en een kunstdeskundige (CBK Zeeland). De jury had drie ontwerpen geselecteerd waar inwoners vervolgens op konden stemmen via het participatieplatform ‘Denk mee’ van de gemeente. Met 57% van de stemmen was 'De Komma van Kortgene' van Bianca van Duyn favoriet. We bedanken alle inzenders voor hun bijdrage en inzet. Bekijk hier het stemproces: Denk Mee Noord-Beveland
'De Komma van Kortgene'
Het kunstwerk is geïnspireerd op het oudste stukje van Nederland en op het komen en gaan van tijden.
Het kunstwerk neemt je mee terug in de tijd
Het kunstwerk bestaat uit verschillende lagen, die allemaal symbool staan voor een stukje uit onze geologische tijdslijn, zie onderstaande afbeelding. Alle lagen bij elkaar vormen één geheel dat oogt als een mandala.
In Kortgene gaat de geologische tijdslijn terug tot 420 miljoen jaar geleden. In 1982 is in Kortgene een bijna 2000 meter diep gat geboord. In 2021 stelde Sander Houben, namens TNO - Geologische Dienst Nederland, vast dat een gesteentemonster daaruit het oudste van Nederland is. Deze historische vondst is in het midden van het kunstwerk geplaatst.
De komma staat symbool voor verder gaan
Van Duyn: ‘Alles is veranderlijk, er zijn geen punten in het leven. Ook al lijkt iets eindig, ook hier ontstaat weer iets uit. Een komma is geen eind, maar een tussenstop. Dit past ook bij de locatie: voor de begraafplaats.’
De vorm van het kunstwerk kan naast een komma ook gezien worden als druppel of traan. De druppel staat symbool voor water. Van Duyn: ‘Waaruit wij en onze wereld is ontstaan. Water brengt leven en hoop. Maar wij Zeeuwen zijn ook altijd in strijd met het water. De traan past bij de locatie: de begraafplaats. Je neemt afscheid van mensen.’
Officiële onthulling
Op vrijdag 15 november is het nieuwe kunstwerk De Komma van Kortgene officieel onthuld aan de Hoofdstraat in Kortgene. Wethouder Yvonne Maas, kunstenares Bianca van Duyn, geoloog Sander Houber en kinderburgemeester Valentijn de la Chambre markeerden gezamenlijk dit bijzondere moment, waarmee een nieuw cultureel herkenningspunt aan het dorp is toegevoegd.
De onthulling begon met een welkomstwoordje door wethouder Maas, gevolgd door Sander Houber, geoloog bij TNO - Geologische Dienst Nederland, over het oudste gesteente van Nederland. Afsluitend gaf kunstenares Bianca van Duyn uitleg over het creatieve proces en de symboliek van het kunstwerk.